[...] komponuje się z daniami jarskimi. Chude mięso ze sprawdzonego źródła Chude mięso ze sprawdzonego źródła, w tym: drób, dziczyzna, wołowina czy wieprzowina, to źródło dobrej jakości, pełnowartościowego białka. W schabie, w dziczyźnie znajdziemy kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA). Czerwone mięso (wołowina, dziczyzna) jest zasobne w żelazo [...]
[...] mamy pełnej kontroli, to jest to z pewnością stres. Bez wątpienia stres wywiera negatywny wpływ na zdrowie. Badania wiążą stres emocjonalny z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie czy zespół jelita drażliwego. Istnieją również przesłanki, by uważać, że stres zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę serca. Naucz się medytować. Badania [...]
[...] wyczerpujących zawodach. Warto wówczas wprowadzić na stałe do suplementacji kompleksy witaminowe. Jeśli jednak przyjmowanie multiwitaminy zachęca Cię do mniejszej dbałości o jakość diety, ponieważ wiesz, że dawkę niezbędnych witamin i minerałów masz zapewnioną, nie bierz ich. To jedyny minus, jaki może za sobą nieść przyjmowanie witaminowych [...]
[...] czy problem występuje oraz omówić sposób korekcji wady. Jeżeli rozstęp występuje, trening powinien być pozbawiony ćwiczeń, które mocno angażują tłocznię brzuszną, jak: przysiady, wyciskania stojąc, martwe ciągi itd. Rozstęp korygujemy za pomocą ćwiczeń rehabilitacyjnych, jak i odpowiednio dobranej fizjoterapii, np. za pomocą tejpów. [...]
Stres jest reakcją adaptacyjną (przystosowawczą) organizmu na zaburzenie jego równowagi życiowej, powodowane silnymi czynnikami psychicznymi lub fizycznymi, nazywanymi stresorami. Reakcja ta polega na wzmożeniu wydzielania hormonów rdzenia i kory nadnerczy: adrenaliny, noradrenaliny, kortyzolu i DHEA. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] W badaniach najczęściej wykorzystuje się suplementację betainą w dawkach 2-6 g dziennie; najczęściej przyjmowaną w dwóch porcjach. Znajdziemy jednak zalecenia wskazujące jako minimalną efektywną porcję betainy - 500 mg, podczas gdy na drugim końcu jest wspomniane już (i jak pamiętamy dobrze tolerowane), dawkowanie rzędu 20 g na dzień. Jednak [...]
Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 [...]
Żelazo jest jednym z najważniejszych składników mineralnych, a jego prawidłowy metabolizm wymaga nieco bardziej złożonego podejścia, niż samo zwiększenie podaży. Zaburzenia poziomu żelaza w organizmie wiążą się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi, dlatego warto zapobiegać tego typu sytuacjom. Regulacja poziomu żelaza Doprowadzenie poziomu [...]
[...] zadbać o warunki do wysypiania się, a także odpowiedni poziom aktywności fizycznej, czas na regenerację oraz wyregulować stan odżywienia organizmu. Często z pomocą mogą przyjść suplementy diety, które m.in. poprawią jakość snu (np. melatonina), obniżą poziom odczuwanego stresu (np. ashwagandha), czy zoptymalizują stan odżywienia (np. witamina D).
[...] niewielki dodatek w wielkości 200-300 kcal. Dla przykładu, 200 kcal to +/-: dwa jabłka dwie łyżki masła orzechowego dwa banany sześć kostek czekolady mlecznej Przez 2-3 tygodni należy dokładnie śledzić to, jak zareaguje nasz organizm i odpowiednio dostosowywać kolejne kroki. Celem jest bezproblemowe utrzymanie prawie idealnej sylwetki.
[...] rutynę, powinniśmy zadać sobie 8 pytań, które określą naszą obecną formę i dalsze postępowanie. Na co powinniśmy zwrócić uwagę? 1. Jaki jest nasz punkt wyjścia? To, jak prezentuje się nasza sylwetka w lustrze, będzie wyznacznikiem tego, co powinniśmy w pierwszej kolejności wykonać. Zazwyczaj po okresie letnim większość bywalców siłowni [...]
[...] 20 g kreatyny dziennie. Najlepiej podzielić tę dawkę na kilka mniejszych porcji przyjmowanych w ciągu dnia. Schemat 4 × 5 g sprawdzi się znakomicie. Celem ładowania jest jak najszybsze wypełnienie wszystkich „rezerw kreatyny” w organizmie. Dzięki temu będzie można w najszybszy sposób odczuć potencjalne korzyści z przyjmowania kreatyny. Na [...]
[...] w postaci wieloskładnikowych preparatów, czy skupiając się na kilku najważniejszych. Co stwarza ryzyko niedoborów multiwitaminowych? Mimo że o wpływie diety na zdrowie i jakość życia, wiadomo coraz więcej, to skala problemów z otyłością i chorobami powiązanymi, a także ze słabym poziomem odżywienia substancjami niezbędnymi wydaje się [...]
[...] czasie może śmiało uczestniczyć w życiu społecznym, m.in. poprzez aktywne uprawianie sportu, nawet do trzeciego trymestru włącznie. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, w jakim stanie jest kobieta: czy wcześniej podejmowała aktywność fizyczną, czy ciąża nie jest zagrożona, czy występują jakiekolwiek stany chorobowe itd. W niniejszym artykule [...]
Co jakiś czas każdego z nas dopadają cięższe dni, kiedy trudniej nam wstać z łóżka, wejść po schodach, otworzyć słoik czy przenieść zgrzewkę wody z samochodu do domu. Osłabienie mięśni to coś innego niż zmęczenie czy ból. Czasami przytrafia się nagle, a innym razem narasta stopniowo i możesz czuć, że z biegiem czasu jesteś coraz słabsza. Skąd się [...]
[...] Awodibu zebrał wiele gratulacji po wygranej w Arnold Classic Amateur w 2016 roku. Rok później powtórzył sukces i zdobył kartę Pro w IFBB Diamond Cup. Zamierzał zadebiutować jako zawodowiec podczas Arnold Classic Australia 2020, ale jego plany pokrzyżowała pandemia Covid-19. Wystartował w ubiegłym roku, który okazał się dla niego przełomowy, choć [...]
Mleko jest obecne w diecie praktycznie każdego z nas. Jest nierozłącznie kojarzone ze śniadaniami, z dzieciństwem, a także jako dodatek do kawy czy wypieków. Okazuje się jednak, że ponad 65% światowej populacji nie toleruje w pełni laktozy, co bywa dyskwalifikacją dla tradycyjnego mleka i części produktów mlecznych. Z tej przyczyny, a także z [...]
Zaburzenia odżywiania to temat, który wbrew pozorom dotyczy bardzo dużej części społeczeństwa. Nie każdy przypadek kwalifikuje się od razu jako poważny problem, wymagający terapii, ale każdy prędzej czy później może się do takiego rozwinąć. Istnieje kilka rodzajów zaburzeń, a do najpowszechniejszych należą anoreksja, bulimia, kompulsywne jedzenie [...]
[...] że niektóre z nich przed infekcjami chronią. Zwłaszcza te, które zaliczane są do bakterii probiotycznych. Wytwarzają one cząsteczki charakterystyczne dla zarówno wrodzonego, jak i nabytego układu odpornościowego i wspomagają walkę organizmu z atakującymi mikroorganizmami patogennymi. Dotychczas zaobserwowano, że zróżnicowany skład i duża obfitość [...]
Antocyjaniny należą do grupy antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C, E, prowitamina A, koenzym Q10, neopteryna, melatonina, bilirubina, zredukowany glutation (GSH). Wspomniane związki pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym np. związanym z aktywnością fizyczną. W czasie intensywnego wysiłku ustrój jest narażony na oddziaływanie reaktywnych [...]